e-Pomoc techniczna
InsERT GT – Jak dodać wpłatę do kasy (KP)?
Program: Gratyfikant GT, InsERT GT, Rewizor GT, Subiekt GT
Dokumenty KP (Kasa Przyjmie) służą do zwiększenia salda kasy. Są również wykorzystywane przy rozliczaniu rozrachunków oraz przy generowaniu raportów kasowych. Dokumenty kasowe są tworzone automatycznie przy wystawianiu dokumentów handlowych (np. faktur, paragonów), których forma płatności jest ustawiona na gotówkę. W programach InsERT GT można również ręcznie dodać dokument Kasa przyjmie. W tym celu należy:
1. Z listy modułów wybrać Finanse – Dokumenty kasowe, wybrać kasę, do której ma zostać przyporządkowany dokument KP i wybrać opcję Dodaj wpłatę.
2. W oknie Dokument kasowy - wpłata KP wypełnić dane dotyczące generowanej wpłaty:
-
Numer – Postać numeru ustala się w Parametrach numeracji dokumentów. Numer można wprowadzić też ręcznie wpisując wartość w polu (auto)
- Pole Od – umożliwia wpisanie kontrahenta, instytucji, pracownika lub wspólnika, na poczet którego dokonywana jest wpłata
-
Generuj pole Tytułem na podstawie wybranych rozliczeń – ten znacznik należy zakreślić, jeżeli program ma w polu Tytułem (w poprzedniej zakładce) wprowadzać numery dokumentów, na podstawie których zostały rozliczone rozrachunki np. FS2/2002(10).
-
Tytułem – to pole służy do wpisania z jakiego tytułu dokonywana jest wpłata
-
Dopisz operację do zaliczek jako wolną spłatę – zakreślenie tego znacznika będzie oznaczać że wpłata będzie traktowana przez program jako zaliczka, tzn. będzie mogła być użyta do rozliczania rozrachunków za pomocą opcji Rozlicz przez skojarzenie lub będzie mogła być wykorzystana jako tzw. przedpłata podczas wystawiania dokumentu handlowego.
-
Wystawił – osoba wystawiająca dokument, domyślnie wstawia się zalogowany użytkownik
-
Wpłacił – osoba dokonująca wpłaty
-
Kategoria – jednostka klasyfikacyjna, dzięki której wyróżnia się grupy dokumentów cechujących się pewnym podobieństwem. Może być wykorzystywana np. w schematach importu do programu księgowego lub do filtrowania danych na listach i zestawieniach.