Programy dla firm - InsERT
Wróć do wyszukiwarki

e-Pomoc techniczna

Subiekt GT – Obsługa opłaty od cukru, kofeiny i tauryny

Program: InsERT GT, Subiekt GT

Kategoria: Asortyment, Dokumenty, Kontrahenci, Opłata cukrowa

Od 1 stycznia 2021 r. w życie wejdą przepisy związane z opłatą od cukru, kofeiny i tauryny. Opłata cukrowa obejmu​j​e słodzone napoje z kilkoma wyjątkami. Zwolnione z opłaty będą m.in. suplementy diety, wyroby medyczne, napoje objęte akcyzą oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Dodatkowo opłaty cukrowej nie należy płacić za napoje zawierające min. 20% soku owocowego, owocowo-warzywnego, warzywnego i roztwory węglowodanowo-elektrolitowe (napoje izotoniczne), o ile zawartość cukrów w 100 ml nie przekracza 5 g.

Kiedy należy na​liczyć opłatę cukrową?   

Opłacie podlega w​​prowadzenie na rynek krajowy napoju, czyli:

1. Sprzedaż (dokonywanie na terytoriu​​m RP, w ramach działalności gospodarczej zbywcy, odpłatnego zbywania towarów) napojów do pierwszego punktu sprzedaży detalicznej przez:

  • podmioty sprzedające napoje do punktów sprzedaży detalicznej,
  • podmioty prowadzące sprzedaż detaliczną napojów będące:
    • producentami (napojów),
    • nabywcami napojów w ramach WDT,
    • importerami napojów,
  • zamawiających, w przypadku gdy skład napoju stanowi element umowy z producentem,

  • producenta (napojów),
  • zamawiającego, w przypadku gdy skład napoju stanowi element umowy z producentem,
  • nabywcę napojów w ramach WDT,​
  • importera napojów,

3. Sprzedaż napojów p​​odmiotowi prowadzącemu jednocześnie sprzedaż detaliczną oraz hurtową.

Obowiązek zapłaty opłaty ciąży na:

  • podmiocie sprzedającym napoje do punktów sprzedaży detalicznej;
  • podmiocie prowadzącym sprzedaż detaliczną napojów w przypadku:
    • producenta;
    • podmiotu nabywającego napoje w ramach WDT;
    • ​importera napoju;
  • zamawiającym, w przypa​dku gdy skład napoju objętego opłatą stanowi element umowy zawartej z producente​m.​​​

Obowiązek zapłaty opłaty powstaje z dniem wprowadzenia na rynek (sprzedaży) krajowy napoju.

Informacje dotyczące deklaracji CUK-1 można znaleźć tut​aj​.

Na kim ciąży obowiązek zapłaty opłaty cukrowej?   

Obowiązek opłaty podatku cukrowym należy do:

  • producenta napojów,
  • zamawiającego napoje u producenta,
  • nabywcy napojów w ramach WDT,
  • importera napoju,
  • podmiotu sprzedającego napoje do punktów sprzedaży detalicznej inny niż wymieniony powyżej (np. hurtownia prowadząca sprzedaż czysto hurtową).

Uwaga! Podmioty prowadzące handel hurtowy oraz detaliczny nie rozliczają podatku – otrzymują one dostawy asortymentu z już naliczonym podatkiem!   

Przykłady    

SCENARIUSZPŁACĄCY PODATEK
Hurtownia – prowadząca również sprzedaż detaliczną – ​kupująca u producenta partię napoj​ów.

Producent napoju

(hurtownia otrzymała towar, który posiada już naliczony podatek cukrowy i nie musi go rozliczać)

Hurtownia – nie prowadząca sprzedaży detalicznej – kupująca u producenta partię napojów.​Hurtownia
Sklep „ABC" kupujący partię napoju słodzonego w Czechach w ramach wewnątrzwspólnotowego nabycia (WNT).

Nabywca napojów

(podatek należy opłacić dopiero po sprzedaży napoju)

Sklep „ABC" kupujący partię napoju słodzonego na Ukrainie w ramach importu towarów (IM).

Nabywca napojów

(podatek należy opłacić dopiero po sprzedaży napoju)

Sieć sklepów zamawiająca u producenta wyprodukowanie własnej marki napojówSklep

 

Oznaczanie klientów, dla których należy naliczać podatek cukrowy

W celu zaznaczenia, dla których klientów należy naliczać​ podatek cukrowy przy sprzedaży, należy:

1. Przejść do modułu Kartoteki – Kontrahenci, zaznaczyć kontrahenta, następnie kliknąć górne menu Popraw.


Uwaga! Należy pamiętać, że jeśli klient prowadzi sprzedaż wyłącznie hurtową, to nie należy im naliczać podatku cukrowego, a w przypadku, gdy prowadzi sprzedaż hurtową i detaliczną, należy naliczyć podatek.

2. Przejść na zakładkę Inne i wybrać Opłata od środków spożywczych (opłata cukrowa): naliczaj przy sprzedaży.


Dodatkowo wartość parametru można zmieniać zbiorczo dla wielu kartotek. W tym celu należy:

1. W module Kartoteki – Kontrahenci zaznaczyć wybrane kartoteki, a następnie z górnego menu wybrać Operacje – Zbiorcze – Inne – Zmień znacznik opłaty cukrowej.


2. Ustawić wartość znacznika na naliczaj przy sprzedaży i zatwierdzić przyciskiem OK.


3. Zmianę potwierdzić przyciskiem Tak.



Ile wynosi opłata cukrowa?   

Wysokość opłaty zależna jest od składu danego napoju w przeliczeniu na litr. W przypadku, gdy napój zawiera:

  • Poniżej 5 gramów cukrów na 100 ml to taki napój zostanie objęty opłatą 0,50 zł. Dodatkowo za każdy kolejny gram powyżej 5 gramów w 100 ml napoju należy doliczyć 0,05 zł. Do wyliczenia podatku, gramy cukru zaokrągla się w górę,
  • Dodatek innych substancji słodzących, np. aspartam, stewia – dopłata wynosi 0,50 zł bez względu na ich zawartość w napoju,
  • Dodatek kofeiny lub tauryny – dopłata wynosi 0,10 zł/litr produktu,
  • Dodatek min. 20% soku lub jest izotonikiem – dopłata wynosi 0,05 zł za każdy gram powyżej 5 gramów w 100 ml napoju.

Uwaga! Należy pamiętać, że jeśli napój posiada w składzie cukier oraz substancję słodzącą, np. aspartam lub stewię to opłata w wysokości 0,50 zł naliczana jest tylko raz.

Maksymalna wartość opłaty cukrowej w przeliczeniu na litr produktu wynosi 1,20 zł.

Poniżej znajduje się przykład wyliczania opłaty.

 

Oznaczanie asortymentu, dla którego należy naliczać podatek cukrowy   

W celu wprowadzenia opłaty dla danego asortymentu należy:

1. Przejść do modułu Kartoteki – Towary i usługi, zaznaczyć wybraną kartotekę i kliknąć Popraw.


2. Przejść na zakładkę Opłaty, następnie:

  • zaznaczyć parametr Towar podlega opłacie cukrowej
  • wprowadzić Zawartość cukru w 100 ml,
  • wskazać, czy napój zawiera Inne substancje słodzące, np. aspartam, stewia,
  • wskazać, czy napój zawiera Minimum 20% soku,
  • określić, czy napój jest napojem węglowodanowo-elektrolitycznym,
  • określić, czy napój podlega Opłacie od kofeiny i tauryny,
  • wprowadzić Objętość napoju wyrażoną w podstawowej jednostce miary.

Po wprowadzeniu danych automatycznie zostaną wyświetlone Kwoty opłaty dla wskazanych parametrów.


Zapisać wprowadzone zmiany.​

Możliwe też jest zbiorcze oznaczanie towarów podlegających opłacie cukrowej lub opłacie od kofeiny i tauryny. W tym celu należy:

1. Przejść do modułu Kartoteki – Towary i usługi, zazna​​​​czyć towary, które mają podlegać opłacie, a następnie z górnego menu wybrać Operacje – Zbiorcze – Opłaty – Zmień opłatę cukrową.


2. Analogicznie jak w kartotece towaru, należy wprowadzić odpowiednie parametry i zatwierdzić je przyciskiem OK.


3. Wprowadzenie zmian zatwierdzić przyciskiem Tak.


​​

Obsługa dokumentu, dla którego należy naliczać podatek cukrowy

Po włączeniu parametru w odpowiednim typie dokumentu naliczenie podatku cukrowego może odbywać się na zamówieniach i dokumentach sprzedaży z wyłączeniem faktury VAT marża, czyli opłata może zostać naliczona na następujących dokumentach:

  • zamówienie od klienta,
  • faktura VAT sprzedaży,
  • faktura uproszczona,
  • faktura zaliczkowa,
  • paragon,
  • paragon imienny,
  • paragon fiskalny,
  • dokument odebrany z kasy.

Aby podatek cukrowy został automatycz​nie naliczony podczas dodawania dokumentu, muszą zostać spełnione trzy warunki:

  • W module Administracja  Parametry w danym typie dokumentu użytkownik musi włączyć naliczanie opłaty,
  • Nabywca musi mieć uruchomione naliczenia podatku przy sprzedaży,
  • Asortyment musi mieć zaznaczone podleganie opłacie cukrowej.

Aby włączyć naliczanie opłaty (na przykładzie dla Faktur VAT sprzedaży), należy:

1. Przejść do modułu Administracja – Parametry i edytować parametry danego typu dokumentu np. Faktura VAT sprzedaży.


2. Na zakładce Inne sekcji Opłata od środków spożywczych (opłata cukrowa)​ wybrać naliczaj wg kontrahenta, lub jeżeli opłata ma być naliczana niezależnie od ustawień kartoteki klienta, a wyłącznie na podstawie asortymentu – naliczaj zawsze.​ Zmiany zatwierdzić przyciskiem OK. Dodatkowo jeżeli opłata ma być dodawana do ceny netto towaru, zaznaczyć odpowiednią opcję.


Weryfikacja naliczenia opłaty cukrowej   

W programie Subiekt GT naliczenie opłaty można zweryfikować zarówno na dokumencie źródłowym jak i przy użyciu specjalnego zestawienia. Aby zweryfikować opłatę na dokumencie, należy:

1. W oknie edycji danego dokumentu (np. Faktury sprzedaży) kliknąć prawym przyciskiem na dowolną kolumnę, a następnie wybrać Operacje na liście – Lis​​​ta kolumn.


2. Z listy użytkownik może wskazać różne wartości związane z opłatą, na przykładzie wybrano Wartość opłaty cukrowej.


Aby zweryfikować naliczenie opłaty przy użyciu zestawienia, należy:

1. Przejść do modułu Zestawienia i wybrać Zestawienie opłat cukrowych.


2. Wskazać datę wystawienia (i inne wybrane parametry), po czym kliknąć Wylicz.


Czy artykuł był pomocny?TAKNIE

Dlaczego artykuł oceniasz jako nieprzydatny?

Dziękujemy za opinię
drukujWróć do wyszukiwarki