e-Pomoc techniczna
Rachmistrz nexo – Jak dodać remanent z poziomu KPiR?
Program: InsERT nexo, Rachmistrz nexo
Kategoria: Ewidencja remanentów, KPiR
Program umożliwia wprowadzenie remanentu z modułu KPiR, aby to wykonać, należy przejść do modułu KPiR, a następnie wybrać Remanent lub Bilans otwarcia – Remanent.
Remanent to dokument księgowy odzwierciedlający rzeczywisty stan ilościowy i wartościowy towarów, surowców, materiałów, półproduktów, wyrobów gotowych oraz innych składników majątku znajdujących się w firmie na określony dzień.
Bilans otwarcia – Remanent to dokument sporządzany na początku prowadzenia działalności gospodarczej lub na rozpoczęcie nowego roku obrotowego. Jego zadaniem jest przedstawienie wartości majątku firmy (aktywów) oraz źródeł jego finansowania (pasywów) na konkretny moment rozpoczęcia działalności lub nowego okresu rozliczeniowego.
Zapisy powinny być wykorzystywane w przypadku rozpoczęcia pracy z aplikacją w trakcie roku podatkowego, a KPiR nie będzie uzupełniana o wcześniejsze zapisy. Pozycje te nie są numerowane, ale ich wartości są traktowane jak remanent początkowy – nie wchodzą do podsumowania, ale biorą udział w wyznaczeniu różnicy remanentowej, jak również są ujmowane (z uwzględnieniem struktury właścicielskiej) w deklaracjach PIT.
Należy dodatkowo pamiętać o uzupełnieniu parametrów zdefiniowanego okresu obrachunkowego – ustawić numer początkowy i jego format dla KPiR celem kontynuowania numeracji zgodnie z prowadzoną poza systemem.
Wybranie opcji Remanent pozwala na wprowadzenie wielu zapisów remanentów w obrębie konkretnego dnia (np. w przypadku, gdy podatnik posiada niewiele składników majątku i zdecyduje się na ewidencjonowanie bezpośrednio do KPiR), wówczas na potrzeby wyliczenia różnicy remanentowej wartość remanentu jest określana, jako suma zapisów szczegółowych z konkretnego dnia.
Po wypełnieniu pól przycisk zmiany zatwierdzić przyciskiem Zapisz. Remanent zostanie dodany, jako oddzielna pozycja w KPiR.
Artykuł należy do zbioru zagadnień istotnych przy zamykaniu okresu obrachunkowego.