Programy dla firm - InsERT
Informacje o nowych produktach i usługach, oferty promocyjne, aktualności prawne.
Subiekt nexo PRO wspiera kawiarnianą eko-rewolucję

Subiekt nexo PRO wspiera kawiarnianą eko-rewolucję

25 
lipca
 2022

System kaucyjny to prawdziwy przełom w kawiarniach. Dzięki programowi Take!Cup z lokali gastronomicznych mogą zniknąć jednorazowe kubki na kawę i inne napoje na wynos. Subiekt nexo PRO uczestniczy w tej zmianie, bo firma wykorzystuje go do zautomatyzowania wielu kluczowych procesów.

Take!Cup rozpoczął swoją działalność w Krakowie w lutym 2020 roku. Ogólnopolski System Kaucyjny stworzył z zespołem Adrian Golonka z Krakowa. Prowadząc własną restaurację już w 2016 roku zauważył rosnący – dosłownie i w przenośni – problem, jakim jest góra śmieci po opakowaniach jednorazowych. Opracowane dla branży HoReCa rozwiązanie pozwala zaoszczędzić na zakupie kubków i pokrywek jednorazowych na rzecz korzystania z kubków wielokrotnego użytku w systemie kaucyjnym. Jeden kubek Take!Cup zastępuje aż tysiąc kubków jednorazowych.

– Z branżą gastronomiczną jestem związany od 2009 roku. Obserwacja rosnących ilości kartonów po pizzy oraz kubków do picia napojów zamawianych „na wynos” była dla mnie impulsem do rozpoczęcia prac nad Ogólnopolskim System Kaucyjnym – mówi Adrian Golonka, założyciel i pomysłodawca Take!Cup. – Do dalszego rozwoju naszego projektu i firmy potrzebowaliśmy niezawodnego oprogramowania, z bogatą funkcjonalnością oraz możliwością rozbudowy i dostosowania do naszych specyficznych potrzeb. Wybraliśmy Subiekta nexo PRO. Dzięki systemowi usprawniliśmy procesy związane z rozliczaniem i obsługą klientów, których szybko nam przybywa, zautomatyzowaliśmy wystawianie dokumentów typu FV czy PZ/WZ, usprawniliśmy mailingi. W Subiekcie nexo PRO, poza otwartością na rozbudowę i szeroką funkcjonalnością, cenimy przejrzysty interfejs i intuicyjną obsługę – dodaje Adrian Golonka.



Jak to działa



Klient kawiarni współpracującej z Take!Cup dostaje napój na wynos w kubku, za który płaci 5 zł kaucji. Po wypiciu zawartości może oddać go w dowolnym miejscu, które działa w systemie. Tam odbiera kaucję lub zamawia kolejny napój i otrzymuje go w nowym, czystym kubku. Wszystkie kubki są każdorazowo myte i wyparzane, a kiedy wysłużą swoje (wspomniane wcześniej 1000 użyć), poddawane są w całości recyklingowi. To obieg zamknięty, nie tylko w samym działaniu systemu, ale również w odniesieniu do materiału, z którego został wykonany kubek Take!Cup.



Korzyści dla gastronomii



Wprowadzenie rozwiązania do swojego lokalu gastronomicznego to znaczne oszczędności. Dzięki używaniu na co dzień kubków za kaucję nie musimy martwić się o stale rosnące ceny zakupu tych jednorazowych. Kubków Take!Cup się nie kupuje – pożycza się je za kaucję, która później jest odzyskiwana przy wydawaniu kubka klientowi. – Każda kawa wydana w kubku Take!Cup to jeden kubek jednorazowy na fakturze mniej – mów Adrian Golonka. – Wielu właścicieli kawiarni mówi nam o setkach złotych oszczędności dzięki serwowaniu swoim gościom kawy na wynos w kubku Take!Cup – i to w skali jednego miesiąca! Każdy sam może obliczyć, jak wiele zyska, wprowadzając Take!Cup do swojej kawiarni. Na stronie internetowej takecup.pl/kalkulator można skorzystać z prostego kalkulatora i precyzyjnie obliczyć, ile zaoszczędzimy finansowo w skali jednego roku. Obliczymy też, jaka liczba kubków dzięki nam nie trafi do środowiska. Ekonomicznie i ekologicznie zarazem.